vrijdag 26 april 2013

Basisrecept koekjes bakken.

Proef je ze al?? Zo maak je ze zelf in een handomdraai. Je hebt er in principe geen mixer voor nodig, maar dat is natuurlijk wel handig. 

Lekkere zelfgebakken koekjes!Gemaakt met de plastic uitstekerset sterren van Wilton.

250 gram roomboter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker of een theelepel vanille extract
snufje zout

325 gram bloem, plus extra voor uitrollen en kneden.
1 groot ei

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

mix de roomboter en de suiker goed door elkaar. Niet te lang, want je wilt niet dat er teveel lucht in het beslag komt. Voeg het eitje toe en mix tot het is opgenomen door de boter en de suiker. Voeg zout en vanille toe en mix nog een keertje door.
Zeef de bloem in de bak en kneed het door elkaar tot het een bal vormt. Is het deeg nog erg plakkerig? Voeg dan nog een handje bloem toe.

Omwikkel de bal met plastic folie, duw het een beetje plat en leg het in de koelkast voor een uurtje.


Neem daarna de helft van het deeg en leg de rest weer terug in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer een halve cm en steek vormpjes van gelijke grootte uit.
Leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak gedurende 5-8 minuten, afhankelijk van de grootte van je koekjes. Als de randjes wat gaan bruinen zijn ze klaar!

Ze mogen nog een beetje zacht zijn, als de koekjes afkoelen worden ze knapperig! Leg ze op een rooster om af te koelen.

Dan kun je de volgende lading maken. In een heteluchtoven kun je meerdere lagen tegelijk bakken.

Veel plezier met versieren en smakelijk!! Voor leuke decoreer ideeën, kijk eens rond op mijn blog.
Deze leeuw van oranje maakte ik voor onze nieuwe koning, nouja we hebben ze zelf opgegeten hoor ;)! En dit waren mijn allereerste koekjes! Of misschien hou je meer van bloemen koekjes?
Meer lezen over koekjes decoreren?