vrijdag 15 november 2013

Modelleer chocolade recept voor witte chocolade.


Modeling Chocolate Recept

Het recept voor modelleer chocolade of modeling chocolate zoals ze het in Amerika noemen was voor mij altijd een beetje onduidelijk. Er waren zoveel verhoudingen en iedereen deed het wel een beetje anders. Nu snap ik dat het te maken heeft met de kwaliteit van je chocolade en dat betere chocolade niet automatisch betere modelleer chocolade betekent. Na een aantal mislukte experimenten en vele kilo's chocolade verder had ik dan eindelijk echt succes. Hier onder het recept.

modeling chocolate recept
Zo ziet het eruit als het 24 uur heeft gelegen. Keihard...het is nu nog geen modelleer chocolade. Het moet nog wakker gekneed worden. INGREDIENTEN:- 350 gram witte chocolade (Callebaut)
- 125 gram corn sirup (toko) (of online googlen op Karo light corn sirup) Ik koop de mijne bij Toko Tjin in Amsterdam. Hij kost geloof ik 4,95 voor 500 ml

Dit zou ook moeten kunnen met glucosestroop, ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar verwacht dat de verhoudingen dan ook iets anders zijn. Datzelfde geldt als je een ander merk chocolade gebruikt.
Er zijn verschillen in hoeveelheden cacaoboter en sommige merken hebben de cacaoboter vervangen door een soort wax. Dat zijn allemaal factoren die van invloed zijn op het eindresultaat.


modeling chocolate recept
Losse stukjes die ik afbrak van de tablet om mee te gaan kneden.

WERKWIJZE:

Stap 1. 

Ik maak de modelleer chocolade met de magnetron.

In een bakje weeg je 350 gram chocolade af en zet dat op medium in de magnetron voor een minuutje. Kijk dan even hoe hard het gaat, want chocolade verbrand snel en dan kun je het weggooien. Ga door totdat de chocolade gesmolten is. 


Stap 2. 

Leg een stuk plastic folie uitgerold op een werkvlak klaar.

Doe 125 gram corn sirup in een bakje en doe dat 10 seconden op medium in de magnetron zodat het lekker vloeibaar wordt. Let op deze vloeistof is een stroop en wordt dus heel makkelijk gloeiend gloeiend heet. Pas op! De stroop moet ongeveer dezelfde temp hebben als de chocolade. Lekker warm....Als een heet bad zeg maar. Als je wilt tempen zou ik zeggen 39 graden Celsius....Maar ik heb nooit gemeten. 

Stap 3. 

Giet de stroop bij de chocolade en schep voorzichtig om met een rubberen spatel tot de massa verandert van structuur. 
En waar je goed op moet letten is dat je niet teveel roert. Anders kan het vet loslaten en ligt je chocolade voor je het weet in een soepje wat eruit ziet als gesmolten boter. 
Je kunt dan nog doorgaan en het vet eruit knijpen, maar meestal is het een kruimelige massa als je de volgende dag triest aanstaart. Weggooien. 

Wat je wel moet doen. Probeer in zo min mogelijk scheppen de stroop door de chocolade te mengen. En dat vergt even wat oefening. Wat ik al zei. Bij mij lukte batch 5....
De massa zal al roerende veranderen en heel dik worden. Dit is goed. Dan ben je bijna klaar. Even langs de bodem en de randen en stoppen dan. Denk maar ongeveer 15 keer omscheppen. 

Stap 4. 

Giet de homogene massa, die eruit ziet als slap deeg, op de plastic folie. Maak plat tot een cm en vouw helemaal dicht. Luchtdicht. 

Leg weg voor 24 uur. (punt) Niet in de koelkast leggen om het te versnellen....krijg je plakkerige zooi van....Dit is niet iets wat je even doet vlak voor je gaat decoreren. Dit moet echt 24 uur van tevoren. Liever nog eerder, want je moet de chocolade misschien ook nog kleuren en die pimenten moeten ook nog even intrekken....

Stap 5. 

En dan...goed kneden. Zoals je ziet op de bovenste foto is het niet meteen die mooie klei massa waar je zo fijn mee kunt boetseren. Het is keihard en je moet even kneden om de magische potentie naar voren te laten komen. 

Maaaar als het dan zo ver is is het echt heel leuk. En het werken met modelleer chocolade is weer zo anders dan marsepein en fondant, daar zal ik ook nog eens een post aan wijden. Voor nu laat ik jullie achter met een paar laatste tips en het advies om te experimenteren!


modelleer chocoladeTips en Trucs bij het maken van Modeling Chocolate


  •  Heb je zoals hierboven kleine stukjes chocolade nog in je modelling chocolate zitten, rol hem dan heel dun uit op je werkvlak en dan smelten de laatste stukjes er nog door.
  • Wees heel zuinig met kleuren pasta's,want de hoeveelheid vocht verandert de samenstelling van de chocolade en maakt het plakkerig
  • Werk met latex of vinyl handschoenen speciaal voor chocolade. Hygiënisch en je maakt de chocolade niet snel te warm. Ook het probleem van zweethandjes is meteen opgelost.
  • Je kunt de chocolade goed afgesloten minstens 6 maanden (of tot de tht datum de chocoladeverpakking) bewaren op kamertemperatuur op een donkere plek. Net als bij fondant en marsepein merk je het wel als het niet meer lekker werkt. Het gaat dan kruimelen. Gebruik je neus en proef altijd even voor je het gebruikt op een taart.
  • Dit recept verdubbelen maakt het makkelijker om te mengen. Hoe minder chocolade je gebruikt hoe moeilijker. Gebruik dus minstens 350 gram chocolade.
  • Voeg een beetje kleurstof, het liefst pasta toe aan je stroop en meng goed. Als je die dan door de chocolade mengt zie je niet alleen hoe goed je hebt gemengd, je hebt ook meteen gekleurde modeling paste. Geen zorgen als het nog niet helemaal de goede kleur os, of perfect gemengd. Ik zou dit ook pas doen als je al een paar keer hebt geoefend. 
  • Wees niet teleurgesteld als het niet lukt. Je kunt de droge brokken gebruiken als rotsen las ik ergens! Nouja, hou er rekening mee, dat je dit even moet oefenen. Maar als het lukt, dan is het heerlijk om mee te werken! Dus doorzetten kom op! Ik kon het ook! Hou in je achterhoofd waarom je het recept wilde uitproberen!
  • Ik gebruik een mengsel van fondant en modeling chocolate om stevige versieringen te maken die niet meteen uitdrogen zoals met gumpaste. 

modeling chocolate wit maken
Hier zie rechts ongekleurde witte chocolade die eigenlijk een beetje geel is. Er zijn een aantal pastes en poeders verkrijgbaar die je chocolade klei wit maken. Maar ECHT wit zal het niet worden. Het blijft altijd een beetje grijzig.

 En durven jullie het nu aan? Veel plezier! En niet alles opeten terwijl je werkt hoor ;)

Zoete Groetjes,

Karen Anne