vrijdag 25 oktober 2013

Kruidige Pompoen Cake met sinaasappel

De inspiratie voor deze taart komt voort uit de tuinen vol pompoenen die ik tegenkom. De tijd van het jaar vraagt om warme kruidige smaken. Ik vind dit een ultieme herfsttaart en weer eens wat anders dan de doodgewone (tevens ook heerlijke) appeltaart. Voor dit recept heb je geen mixer nodig en je kunt alles voorbereiden. Hij is zelfs na 2 dagen nog lekkerder! Pompoencake vanaf nu echt mijn favoriete comfort food. De smaak is zo rijk en vol. En leuk bijkomend effect...Je huis ruikt de hele dag fantastisch.



Ingrediënten:


  • 250 gram bruine suiker 
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 gram bloem
  • 250 gram roomboter
  • 4 eieren
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 300 gram gesneden blokjes pompoen ( van ongeveer een halve kleine oranje pompoen uit de supermarkt)
  • 150 ml melk 
  • theelepel bakpoeder (half zakje)
  • 1 sinaasappel
  • snuf zout
  • 3 tl kaneel
De onderste zijn niet noodzakelijk, maar geven het wel een lekker spicy karakter. Je mag er ook meer van toevoegen als je ervan houdt. Het zorgt ook voor die heerlijke geur in de kamer.
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl nootmuskaat

Voorbereiden:

Snij de pompoen in blokjes, rasp de sinaasappel en knijp hem uit (met je handen). Doe de pompoen en 150 ml  melk in een pannetje en breng het geheel aan de kook. Voeg de kaneel, gember en nootmuskaat toe. Zet het vuur laag en voeg de sinaasappelsap en de schil toe. Doe een deksel op de pan en laat de pompoen heel zachtjes gaar stoven  in de smaken. Het mag niet droog komen te staan. Het duurt ongeveer 10 minuten. Als het gaar is pureer je de blokjes alsof je een grove stamppot maakt. Er mogen nog best wat stukjes in zitten. Zet weg in een bakje en laat afkoelen tot kamertemperatuur.



Verwarm de oven voor op 150-160 graden hetelucht. (Dit is bij iedere oven anders, even uitproberen, zijn je cakes altijd krokant en donkerbruin aan de buitenkant ondanks dat je precies deed wat er in het recept stond, draai dan eens de temperatuur een paar graden terug. 

Smelt de boter. Laat op kamertemperatuur komen en klop er met de garde of een vork de eieren en de olie door. 

Weeg alle droge ingrediënten af en doe in een grote kom. (De bruine suiker, vanillesuiker, bloem, zout en bakpoeder) Meng ze goed door elkaar met een vork. 

Doe nu het botermengsel bij de droge ingrediënten en roer goed door elkaar met een rubberen spatel. Voeg op het laatst de pompoenpuree toe en roer tot een homogene massa. Niet kloppen, want dan wordt de cake taai. 

Verdeel het beslag over 2 kleine 15 cm bakvormen voor 2 cakes van 4 a 5 cm hoog. En bak voor ongeveer 40 minuten. Deze cake is het lekkerst als hij NET gaar gebakken is. 

TIPS:
Bak je de cake in een cakeblik, reken dan minstens een uur. 
Blijf bij je oven en check als de baktijd bijna voorbij is elke 5 minuten even. Als de cake terug veert...helemaal.... is hij gaar. Hij mag niet wiebelen als je de bak schudt. Probeer zo min mogelijk de ovendeur te openen en al helemaal niet het eerste half uur. Je cake kan dan inzakken.

Laat de cake een paar minuten koelen in de vorm en stort hem dan op een taartrooster om af te koelen.
Sluit de cake op in plastic folie en laat de cake nog 2 dagen staan voor de ultieme smaak...als je dat lukt. 

Hij is heerlijk als toetje met een bolletje vanille ijs en mangosaus bijvoorbeeld.
Je kunt hem vullen met vanille botercrème en serveren als taart.

Je kunt hem ook helemaal alleen opeten en niemand vertellen dat jij deze cake kan maken..... ;)

Smakelijk eten!

Heb je hier een leuke variatie op? Of een lekkere vultip? Laat het me weten en schrijf me hieronder een berichtje. Tot de volgende blog!

Zoete Groetjes,

Karen Anne