zaterdag 26 november 2011

Kerstballen taart, how (not) to :)


Vanmorgen werd ik wakker met een idee in mijn hoofd voor een taart. Meestal is het erg ononverzichtelijk, maar bij dit idee had ik al gauw concrete plannen! Naar beneden en aan de slag. Lang leve het vrije weekend. Ik heb stap voor stap...nouja bijna stap voor stap foto's gemaakt. Een echte how to is het niet, want je kan dat schilderen zo moeilijk voordoen op foto's. De volgende keer zal ik een flimpje maken, maar ik was maar alleen en dan heb ik toch echt een camera-man nodig. Je kan me mailen als je vragen hebt over het proces info@karen-anne.com
Mijn email is altijd open :)
Ook zijn er een aantal dingen die ik een tweede keer anders zou doen. Gewoon omdat ik deze keer zo eigenwijs was en meteen mocht leren van mijn fouten. Luxe he...Heb ik mezelf gewoon iets geleerd. Zie je wel pap, eigenwijs zijn is hardstikke nuttig! ;) Dus lees ook even mee en kijk niet alleen naar de foto's... Natuurlijk is dit vast niet de enige manier om dit zo te maken. Jij bent misschien net zo eigenwijs als ik en je gaat het op je eigen manier doen. Helemaal goed zeg ik! Dan leer je het meest :)
Ooow...Mijn hele huis zit onder de glitters....morgen ruimen we op!

Stap 1. Ik had nog een paar cakes in de vriezer liggen. Dus daar ben ik mee begonnen. Vanuit een vierkant. Snij langzaam een beetje meer cake weg tot je een bal van cake overhoud. 1 van de Ballen heb ik ook gevuld met lemoncurd. De vierkante lagen ingesmeerd met lemon curd, op elkaar geplakt, even opstijven in de koelkast en dan verder carven.
Dit gaat goed met koude cake...bevroren is het zelfs nog beter. Heel lastig met biscuit, maar wel te doen hoor, bevroren is dan echt een aanrader! Zeker nu ik zo klein heb gewerkt is het lastig de cake te vullen. Ik heb mijn eigen vaste taartrecept gebruikt. Recept volgt snel :) Dat is niet echt cake, maar ook geen biscuit, dus licht genoeg om te vullen en zwaar genoeg om te carven :) Want hele zware cake wordt zo hoog natuurlijk ook instabiel....
Genoeg gebabbeld...foto's :)
Zo heb je een klein kerstballetje. Je ziet dat ze echt niet groot zijn. Dat kan ook niet als je zo hoog en smal stapelt zonder speciale taartstandaard.Dit is de grover versie die ik heb laten opstijven in de koelkast. Na een uurtje heb ik de balletjes nogmaals in de botercreme gezet en gladder gemaakt, vergeten een foto te nemen...Goed op laten stijven.
Ik heb nu 4 kerstballen en 1 kegelvormige bal. Dat wordt een denneappel en de topper van de taart. Maar er waren toch 6 ballen???....Ja!! Want:

De onderste bal van de taart bestaat uit massief marsepein! Hij is een stuk groter dan de rest van de kerstballen en zwaarder. Dat is dan dus het anker van de taart. Mocht je een cakedrum gebruiken zou je de dowel voor extra stevigheid ook nog in de drum kunnen timmeren :)De marsepeinen bal ga ik dus straks pas bekleden. Eerst kijken hoe groot de kerstballen worden. (Ik had eerst de marsepeinen bal gedraaid en bekleed, maar nu zou ik dat dus als laatste pas doen en de grootte aanpassen aan de kerstballen, hij mag nog een stukje groter voor meer stabiliteit.) Hier zie je mijn reuzenhand een minitaartje bekleden. Moeilijk hoor...Probeer zover mogelijk te komen voor je hem optilt.


Nu ligt hij op zijn kop in mijn hand. De cake is koel maar niet koud, anders gaat de fondant zweten en kun je hem niet vasthouden zonder vlekken. Voorzichtig verder vouwen tot hij er helemaal omheen ligt.
Beetje gladstrijken en dan kan het smootheren beginnen. Ik draai de ballen in mij hand en gebruik dus mijn palm om te smootheren. Je kan ook een ander stukje fondant gebruiken, maar in deze vorm vind ik mijn vingers beter. Ze zijn lekker warm en smelten de fondant naden aan elkaar. Het kan helemaal maar dan ben je lang bezig. Draai hem af en toe even op zijn goede kant, dan zie je waar je nog naden ziet.

En dan issie klaar! Zwaartekracht heeft wel zijn tol geeist, want echt rond is me niet gelukt....zeker na het stapelen verzakken ze toch naar 2 platte zijdes...Maar goed, niet te perfectionistisch zijn...moeilijk moeilijk...
En dan nu de kegelvorm...Dat was een uitdaging. Ik wilde niet dat je een naad zou zien, dus ik heb hem rechtop gezet en hem in 1 keer bekleed. De fondant dunt een beetje uit door het vele trekken en rekken, dus ik besloot hem 2 keer te bekleden. Nog eens dunnetjes overdoen dus :) veel geduld net zoals een gewone taart/bol bekleden. Het is niet makkelijk, maar het gaat. Maak de eerste laag fondant vochtig, maar niet nat, echt maar minuscuul met een vochtige penseel. Of even terug in de koelkast en de condens het werk laten doen :)


Neem de rok van de fondant af en toe mee omhoog en met je andere hand kun je dan makkelijker naar beneden smootheren.Alsof ik een kegel aan het boetseren ben leg ik de cake in mijn palmen en maak er een mooi puntje aan onderaan. Voorzichtig natuurlijk :)
Mooie collectie ballen al :) (de grote is de marsepein, die je dus eigenlijk als laatste pas moet doen!)

En dan nu versieren! Decoreren dus! Woohoo en dat is natuurlijk het leukste deel :)
Laat je fantasie gaan, misschien heb je thuis hele andere ballen in tegenstelling tot mijn gouden/rode collectie. Er zijn leuke uitstekers te koop met sneeuwvlokken bijvoorbeeld, maar je kunt natuurlijk ook schilderen of...helemaal gedurfd...spuiten met royal icing!
Laat alles goed drogen voordat je gaat stapelen. Echte alcohol droogt veel sneller op dan rum of wodka als je wilt schilderen. De denneappel heb ik zijn patroon gegeven met een cocktailprikker. Een beetje op gevoel...ladiela ;) Het rood lijkt op de linkse foto wat roestig, recht is hoe het er echt uitzag :)Dan nu het stapelen. Niet makkelijk. Je hebt nu dus de marsepeinen bol onderop. Je duwt een dowel (NIET een grote satéprikker....dat ging niet zo goed...) door alle lagen heen. Beter zelfs dus ook nog IN een drum. ;) Wat ik niet heb gedaan, en je dus wel moet doen is het volgende. Duw de dowel erdoorheen voor je hem op de taart stapelt. Dan hebben ze allemaal een gaatje van tevoren precies in het midden, want ik heb ze ladiela, gewoon op gevoel op elkaar gestapeld en dan wordt de stapel toch wat wobbeliger. Dus voorprikken= meer stabiliteit.
Knip hele kleine kartonnetjes, want je zult toch echt voor elke laag een dowel moeten maken. Dan kan best met een satéprikker als je ballen zo klein zijn, zolang je maar een echte dowel gebruikt als staak ;) Prik je kartonnetjes ook voor! :) En dan is het rijgen als een ketting.

Taart spiesen, dowel meten voor die laag, dowel/maiskolfprikker afknippen, erin stoppen en kartonnetje aan de spies rijgen. Volgende laag. Let erop dat je te meten dowel/prikker op het kartonnetje stuit als je in de taart prikt. Het karton van de taart erboven moet de "vloer" zijn van de volgende taart. En zo ga je door. Mijn topper bleek te groot. Die maakte het geheel ook wat instabieler, dus die zou ik de volgende keer kleiner maken.

Hier de foto's erbij:

Iek!! En toen was hij klaar! Nou ja, nog een klein detail...Ik heb hem nog een klein oogje gegeven zodat ik hem zo in de boom kon hangen met flowerwire, dat zie je op de allereerste foto :)

Zo dat was een hele bevalling, als je nog vragen hebt, stel ze hieronder of stuur me een mailtje!